Kontakt
Otevírací doba
Stěna
Po - Pá: 10:00 - 21:00
So: 10:00 - 20:00
Ne: 12:00 - 21:00

Prodejna
Po - So: 10:00 - 19:00
Ne: 12:00 - 19:00

Restaurace
TRVALE UZAVŘENO

Kontakt:
Prodejna a stěna:
Tel.: 495 428 308
Email: info @ stenahk.cz



Stěnahk.cz na Facebooku
Novinky

Velikonoční otevíračka 2024

Velikonoční otevíračka 2024

Milí lezci,

Velikonoce se blíží a u nás na stěně si můžete zalézt v běžné otevírací době až do neděle 31.3. včetně! ...ČTI DÁL >>>

 

Upravená otevírací doba dne 7.4.2024

Upravená otevírací doba dne 7.4.2024

Z důvodu organizace Hradeckého lezeckého poháru 2024 jsme nuceni posunout otevírací dobu v neděli 7.4.2024 z původních 12:00 - 21:00 na 14:00 - 21:00. Omlouváme se za komplikace a doufáme, že Vám tato změna nenaruší Vaše plány.

Nedělní lezení pro všechny

Nedělní lezení pro všechny

Stěna Hradec Králové nově připravuje lezecké akce pod vedním zkušených instruktorů pro lezce i nováčky všech věkových kategorií.

 

 

Úvod » Články » Diskusní témata » Skialpový víkend v Rakouských Alpách

Skialpový víkend v Rakouských Alpách

Skialpový víkend v Rakouských Alpách

Konečně je to tu! První prodloužený skialpový víkend v Rakouských Alpách v nové sezóně je za námi. Pravda, sníh byl pouze na ledovci a na části zasněžovaných sjezdovek a navíc v né dobré  kvalitě. Na druhou stranu počasí vyšlo na 1- (vysvětlím později), všechny tři dny krásné azuro.

 

A teď k samotnému průběhu zájezdu. Po noční jízdě z Čech a hodinovém spánku během jízdy jsme lehce unavení, za to plní nadšení jsme vystoupili v dopoledních hodinách na parkovišti (1680 m.n.m.) pod Stubaierským ledovcem. Odtud jsme díky absenci sněhové pokrývky museli po svých vyrazit s lyžemi a lyžáky na batohu směr Dresdner Hűtte (2300m.n.m.). Zde jsme mohli konečně navléci lyže a začít se stoupáním na tulenních pásech po sjezdovce. Jak jsme postupně začali nabírat výšku, otevírala se nám krásná panoramata okolních lehce zasněžených vrcholů. Postupovali jsme svižně prakticky bez zastavení až do cíle našeho úvodního výletu, do sedla pod vrcholem Kleiner Isidor (3200 m.n.m.). Zde jsme zavítali do chaty Jochdohle (3125 m.n.m.), abychom nabrali síly na závěrečný sjezd k lanovce. Ten byl díky špatnému sněhu za trest.

Druhý den jsme měli v plánu vystoupat na vrchol zvaný Zuckerhűtl (3507 m.n.m.). Ráno jsme nastoupili na lanovku, která nás vyvezla na konečnou našeho výstupu z předchozího dne. Odtud jsme sjeli do vedlejšího údolí, částečně po sjezdovce, částečně ve volném terénu. Sněhu bylo málo a byl namrzlý. Proto jsme sjížděli opatrně až do místa nástupu. Zde jsme nasadili pásy a stoupání mohlo začít. Prudší stoupání střídal mírný svah na ledovci. S rostoucí výškou bohužel rostla intenzita ledového větru, a proto na exponovaných místech nám ubíral hodně sil i tělesného tepla. Nejhorší situace panovala na závěrečném hřebeni, kde mi zcela promrzly ruce natolik, že jsem nebyl schopný navléci mačky na závěrečných 50 výškových metrů po skále. Byl jsem rád, že jsem za pomoci svého parťáka Míši, mohl sundat pásy, obléci další vrstvy oblečení, nazout lyže a začít se sjezdem. Jestli ten nepříjemný vítr byl za trest, tak sníh na ledovci byl pro nás velkou odměnou. Deseti centimetrový panenský prašánek na ledovci byl přesně to, proč jsou skialpy tak úžasný sport. Jeden oblouček střídal druhý, až jsem zapomněl na ty větrná muka nahoře. Když jsme sjeli do údolí, po větru nebylo naštěstí ani památky. Zde jsme na pohodu rozmrzli a navlékli pásy, abychom nastoupali zpět na hřeben, ze kterého jsme po totálně rozježděné sjezdovce sjeli do našeho údolí. Nikola Sudová  by si ty boule určitě náramně užila :-). Až na ten mrazivý vítr to byl báječný den, kdy to za to stojí si dát pořádně do těla na těch divných běžkách.

Poslední den jsme treninkově zopakovali část výstupu z prvního dne, abychom se důstojně rozloučili s místními horami. Od parkoviště po svých jsme došli na Dresdner Hűtte a odtud na pásech již pouze na Bödele Hűtte (2600 m.n.m.). Zde jsme nastoupili na lanovku směr parkoviště kde naše dobrodružství končí.

 

 

 

V závěru bych chtěl poděkovat klukům (zejména Míšovi), že mě s sebou vzali a měli mě na starost. Naučil jsem se spoustu nových a zajímavých věcí, které na skialpech ještě určitě zužitkuji a předám ostatním.

Berg Heil, Kubí G.

Za posledních 30 dnů nikdo nevložil příspěvek do diskuze.

Abyste mohli vkládat příspěvky, tak se prosím zaregistrujte nebo přihlašte.

© 2013-2024, Lezecká stěna - Hradec Králové.

Realizace a SEO: CCN PLUS s.r.o.