Kontakt
Otevírací doba
Stěna
Po - Pá: 10:00 - 21:00
So: 10:00 - 20:00
Ne: 12:00 - 21:00

Prodejna
Po - So: 10:00 - 19:00
Ne: 12:00 - 19:00

Restaurace
TRVALE UZAVŘENO

Kontakt:
Prodejna a stěna:
Tel.: 495 428 308
Email: info @ stenahk.cz



Stěnahk.cz na Facebooku
Novinky

Report z Hradeckého lezeckého poháru 2024

Report z Hradeckého lezeckého poháru 2024

Dne 7. 4. 2024 se na Horolezecké stěně v Hradci Králové konaly dětské a studentské závody v několika kategoriích.

TESTOVAČKA OCÚN!!!

TESTOVAČKA OCÚN!!!
!Hojahoj všem lezcům a lezkyním!
 
Blíží se testovačka lezeček OCÚN! ČTI DÁL >>>

 

Opravené lezečky jsou tu!!!

Opravené lezečky jsou tu!!!

Právě dorazila nová várka opravených lezeček z Restday! Čti dál...>>

 

Úvod » Články » Diskusní témata » Skialpování dětí? Proč ne! Jak a s čím se dozvíte v článku.

Skialpování dětí? Proč ne! Jak a s čím se dozvíte v článku.

Skialpování dětí? Proč ne! Jak a s čím se dozvíte v článku.

Skialpování dětí? Proč ne! Jak a s čím se dozvíte v článku.

To byla otázka, kterou jsme před touto zimou řešili, aniž bychom věděli, že to bude víc než aktuální téma této zimy.

 V podstatě záleží hlavně na stáří a velikosti dítěte, respektive hlavně velikosti jeho nohy. Pokud máte doma dítko, které má velikost nohy EU 35 a více, můžete mu koupit regulérní skialpový set. Dynafit nabízí speciální dětský set ( Seven Summits Youngstar ski set) od velikosti lyží 120 cm.

To my, ale bohužel ještě nemáme a tak jsme pátrali dál.

Taková klasika je pořídit dětem běžecké lyže a nalepit na ně pásy. Nevýhoda je v tom, že pokud dítě neumí úplně dobře na běžkách anebo si chcete sjet pořádný kopec, musíte mu vynést sjezdové lyže a boty.  Jo a má to vlastně ještě jedno negativum-zkoušeli jste si někdy nahoře na kopci vyměnit vyhřáté boty za druhé vymrzlé a ještě k tomu, když je mráz, nedej bože sněží a fouká? Tak to také není žádná výhra. Ovšem běžecké lyže mají pro děti i svá pozitiva. Dají se sehnat lehce, jsou lehké a chůze na nich děti tak neunavuje. Dokážou vám tudíž ujít větší vzdálenost za menší čas a úplně se u toho nezničit.

Další možnost, která je na trhu už nějaký ten rok, je adaptér do sjezdových lyží. Taková vložka, kterou dole pod kopcem nacvaknete do vázání a nahoře na kopci zas vyndáte a dítě může frčet dolů, tak jak je zvyklé. Na trhu jich je několik, my zvolili nejnovější verzi od  Contour- StartUp. Jeho výhoda je relativně nízká hmotnost (450g) a možnost podpatku do kopce. Manipulace je jednoduchá, nepotřebujete žádné nářadí a dá se pořídit i v kompletu s pásy. Velikost je variabilní a dá se upravit pro boty od velikosti 245 – 305 mm. Dítě jde nahoru v lyžařských botách s rozepnutou přezkou. Nevýhodou je to, že u adaptéru máte těžiště výš a proto se s ním hůře provádí otočky a problém nastává i v traverzu, ale pro takový dětský základní skialp nám přijde parádní.

 Nadšení dcery z vlastní skialpové výbavy bylo veliké a tak na sebe testování nenechalo dlouho čekat.  Ovšem předtím jsme museli vyřešit ještě jeden drobný problém- dceřiny lyžařské boty jsou stále menší, než nejmenší požadovaný rozměr adaptéru. Nakonec to hravě vyřešili řemínky na mačky a my mohli vyrazit.

A jak to celé dopadlo?

Naše Kája je ještě opravdu malá (necelé 4 roky), takže se u ní nekonají žádné velké skialpové výkony, ale už teď jí to baví a těší se, až půjdeme zase. Máme vyzkoušeny obě varianty, jak chůzi na běžkách s pásy, tak na sjezdových lyžích s adaptérem. Pokud má možnost vybere si vždy sama adaptér-do prudšího kopce např. sjezdovky se jí jde díky podpatku určitě lépe a i přesto, že jsou lyže s adaptérem těžší ( 2kg – jedna lyže, pás, vázání, adaptér a bota), tak dokáže vyjít naši průměrnou sjezdovku (400 výškových metrů) a pak ji sjet. Pokud, ale potřebujeme jít delší úsek (cca 5 a více km) po mírnější cestě typu turistická cesta, dáme jí běžkařské boty s pásy-jsou lehčí  (cca 1 kg-  jedna lyže, pás a bota) a jak bylo napsáno na začátku, dítě díky tomu ujde v celkem dobrém čase i delší trasu. (Horní Mísečky-Zlaté návrší -2 a půl hodiny-5 km).

Čeká nás jarní teplé počasí a to je ten správný čas na to, vyzkoušet hranice dětských i našich možností a užít si společně strávený čas, protože ty zážitky jsou k nezaplacení. Tak tedy směle vzhůru a spoustu společně našlapaných výškových metrů přeje Míša, Bája, Kája a Béďa.

Za posledních 30 dnů nikdo nevložil příspěvek do diskuze.

Abyste mohli vkládat příspěvky, tak se prosím zaregistrujte nebo přihlašte.

© 2013-2024, Lezecká stěna - Hradec Králové.

Realizace a SEO: CCN PLUS s.r.o.