Kontakt
Otevírací doba
Stěna
Po - Pá: 10:00 - 21:00
So: 10:00 - 20:00
Ne: 12:00 - 21:00

Prodejna
Po - So: 10:00 - 19:00
Ne: 12:00 - 19:00

Restaurace
TRVALE UZAVŘENO

Kontakt:
Prodejna a stěna:
Tel.: 495 428 308
Email: info @ stenahk.cz



Stěnahk.cz na Facebooku
Novinky

Report z hradeckého lezeckého poháru 2024

Report z hradeckého lezeckého poháru 2024

Dne 7. 4. 2024 se na Horolezecké stěně v Hradci Králové konaly dětské a studentské závody v několika kategoriích.

TESTOVAČKA OCÚN!!!

TESTOVAČKA OCÚN!!!
!Hojahoj všem lezcům a lezkyním!
 
Blíží se testovačka lezeček OCÚN! ČTI DÁL >>>

 

Opravené lezečky jsou tu!!!

Opravené lezečky jsou tu!!!

Právě dorazila nová várka opravených lezeček z Restday! Čti dál...>>

 

Úvod » Články » Diskusní témata » Jak na výživu při sportování

Jak na výživu při sportování

Jak na výživu při sportování

Závody jsou v životě sportovce mezníky, ke kterým směřuje jeho příprava. Touha porovnávat se a objevovat co vydržíme, nás motivuje k těžším a těžším tréninkům. Ale ne všichni, co sportují, chtějí závodit. Je tu i mnoho tzv. tréninkových typů, kteří na závody nikdy nevyrazí. Ať už jste turisti, co chodí celé dny po horách, lezci či třeba ,,fitnesáci,, udržující si pohybem postavu. Výživa při sportu je pro všechny stejně důležitá a navíc usnadňuje cestu k vytyčenému cíly.Pro vás všechny bych tu měl pár rad, jak se stravovat před výkonem, při vytrvalostním výkonu i po něm.

Při nedodržování správných zásad, může docházet k brzkému snižování výkonu, k přetrénování, chronické únavě nebo snižování imunity.


Svaly čerpají energii především ze tří zdrojů:

  • Glykogen (především svalový) je zásobní forma sacharidů v lidském těle
  • Vnitřní tuky uložené v organismu
  • Potrava přijímaná během výkonu

Do tréninku nastupujeme optimálně naladění, bez pocitu hladu či naopak s plným žaludkem. Před výkonem jíme a pijeme pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem. Jednoduše řečeno, čím méně sladké, tím lépe. Hledáme potraviny čistě sacharidové, bez bílkovin a vlákniny. Nápoje ideálně iontové – hypotonického typu. Tyto potraviny nám vyvolají využití energie z podkožního tuků a to je téměř nevyčerpatelné (bezedné) oproti glykogenu, který funguje jen chvíli. Když sníme něco sladkého, tak se zvýší hladina krevního cukru a následně i inzulínu, který to celé drží v rovnováze. Tím pádem se utlumí štěpení tuků na energii a utlumí se uvolňování glukózy z jater do krve. Jsme potom odkázáni na energii ze svalového glykogenu, která je značně omezena a brzy dochází.  Jak dlouho jíst před aktivitou záleží na její intenzitě – čím vyšší intenzita, tím musí být delší pauza od jídla.

 

Při tréninku je důležité pití hypotonického nebo isotonického nápoje (záleží na poměru ředění, viz etiketa na výrobku). Doplňují nám tekutiny pro pocení - menší přehřívání organizmu, minerály ztracené potem a energii na výkon. Voda s obsahem sacharidů je oproti čisté vodě lépe vstřebatelná a navíc tím oddálíme vyčerpání a snižování výkonnosti. Přínos iontového nápoje je i ekonomický, protože voda se šťávou nebo limonády jsou dražší. Při těžkých trénincích doplňujte energii formou gelů, protože když dojde glykogen, dochází ke katabolismu svalů, což způsobuje úbytek svalové hmoty. Gely se rychle vstřebávají a dodají energie téměř okamžitě a nezatěžují trávicí trakt.

 


Po výkonu je důležitá regenerace. Jako první je dobré doplnit ztracenou energie regeneračním nápojem a poté aktivním odpočinkem. Nápoj bude složen z rychlých a pomalých cukrů, větvených aminokyselin, vitamínů a minerálů. Odpočinek neznamená jenom ležení na pohovce, ale velmi přínosný je strečink, návštěva vířivky, či střídání teplé a studené vody, masáže nebo sauna. Tento proces nás připraví na další kvalitní trénink, nebude prohlubovat vyčerpání a tím pádem snižovat imunitu (náchylnost k nastydnutí) a navíc správnou regenerací (včasným a správným doplněním chybějící energie) docílíme uložení většího množství glykogenu a tím pádem lepšího a snazšího výkonu pro příště.

 

Závěrem doporučení výrobků: pro vytrvalce na pitný režim iontový nápoj X-Iont Speed, doplnění energie X-Iont gel Maraton a gel Speed, regenerace X-Iont X6

pro lezce na pitný režim iontový nápoj X-Iont Speed, regenerace BCAA

 

Nebojte se nás oslovit o pomoc s vytvořením výživového plánu pro vaši sportovní aktivitu.   
info@stenahk.cz

S pozdravem

Míša             

 

                                             

Za posledních 30 dnů nikdo nevložil příspěvek do diskuze.

Abyste mohli vkládat příspěvky, tak se prosím zaregistrujte nebo přihlašte.

© 2013-2024, Lezecká stěna - Hradec Králové.

Realizace a SEO: CCN PLUS s.r.o.