Kontakt
Otevírací doba
Stěna
Po - Pá: 10:00 - 21:00
So: 10:00 - 20:00
Ne: 12:00 - 21:00

Prodejna
Po - So: 10:00 - 19:00
Ne: 12:00 - 19:00

Restaurace
TRVALE UZAVŘENO

Kontakt:
Prodejna a stěna:
Tel.: 495 428 308
Email: info @ stenahk.cz



Stěnahk.cz na Facebooku
Novinky

Report z Hradeckého lezeckého poháru 2024

Report z Hradeckého lezeckého poháru 2024

Dne 7. 4. 2024 se na Horolezecké stěně v Hradci Králové konaly dětské a studentské závody v několika kategoriích.

TESTOVAČKA OCÚN!!!

TESTOVAČKA OCÚN!!!
!Hojahoj všem lezcům a lezkyním!
 
Blíží se testovačka lezeček OCÚN! ČTI DÁL >>>

 

Opravené lezečky jsou tu!!!

Opravené lezečky jsou tu!!!

Právě dorazila nová várka opravených lezeček z Restday! Čti dál...>>

 

Úvod » Články » Diskusní témata » Mustagh Ata, aneb bylo nás 5

Mustagh Ata, aneb bylo nás 5

Mustagh Ata, aneb bylo nás 5

Mustagh Ata, aneb bylo nás 5

 

 

Zdravím všechny milovníky hor, adrenalinu a skialpového sportu!
Po delší době jsem se  konečně dostal k napsání tohoto článku. Článkem bych rád ve stručnosti přiblížil všem, jak probíhá takový výlet do vysokých velehor, konkrétně do pohoří Pamír v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Čínské lidové republiky.
Ttřeba těchto pár řádků bude motivovat ostatní, co by se podobné akce rádi zúčastnili, ale nemají dost odvahy se do toho pustit.
Dopředu se omlouvám za stručnost! Jsem hyperaktivní člověk, co nedokáže dlouho sedět na místě. Raději než sedět u PC, jsem venku a lezu po skalách, chodím po horách nebo skialpuji s pohodovými lidmi. Pokud bude mít někdo chuť si to vyslechnout podrobněji, rád povyprávím osobně. Toť na úvod :-).

 

Cílem naší miniexpedice byla hora Mustagh Ata (Pán ledových hor) s výškou 7546 m.n.m. Akce probíhala v červnu 2019, tedy na začátku tamní sezony. Naše skupina měla celkem 5 členů – Míšu, Frantu, Davida, Vláďu (náš lekář profesí gynekolog) a moji maličkost. Nebudu zde řešit, jak složitě jsme získávali víza, ale věřte, nebylo to vůbec lehké.

 

1.den
Přílet do Kyrgyzstanu, ztráta Davidova zavazadla (bohužel s výbavou), cesta přes hranice KG/Čína (s veškerými zavazadly pěšky za deště cca 1km), v Číně po cestě hodně kontrol (několikanásobné důkladné prohledání zavazadel - jídlo, napíchnuté mobily, atd.).


2.den
Prohlídka města Kashgar, všude kamery (na každém rohu), focení policistů (zakázano) a následné chycení tajnou policií, prohlídka trhů.


3.den
Cesta mikrobusem do vesnice pod BC po Karakoram Highway, přespaní v 3700 m.n., bez bolesti hlavy. Zatím celá parta.


4.den
Cesta do BC v 4500 m.n.m., postavení stanů, sníh v BC cca 5 cm (touto dobou neměl být v BC vůbec sníh), procházka nad BC (focení skutečných tetřevů). David zpět do Kashgaru (ztracené zavazadlo se bohužel nedostalo k nám do BC, David neměl vybavení pro přežití v BC, musel se vrátit do Čech). Počet zbylých - 4.
 

5.den
Pokus na lehko o C1 pěšky, nakonec kvůli počasí dosažení cca 5000 m.n.m., vítr se sněžením, část zásob se ukrylo pod skálou, na kopci pár jen pár borců, bolest hlavy, Franta počáteční otok plic (v noci začal mít příznaky výškové nemoci, Vláďa podal nitrožilně medikamenty, okamžitý převoz z BC do Kashgaru, zdravotní problémy naštěstí v nižší výšce zmizely, okamžitý návrat do Čech ale proběhl). Počet zbylých – 3 mušketýři.

 

6.den
Rest day v BC - polehávání, hraní karet, nuda. Počet zbylých – 3 mušketýři.
 

7.den
Výstup na těžko na lyžích do C1 v 5200 m.n.m., počasí slunečné, lehký vítr, po příchodu ukrutná bolest hlavy, postavení stanu a přespání v C1 (nešlo spát, jíst, pít), v noci hnusně, napadlo hodně sněhu, na kopci pár jen pár borců. Počet zbylých – 3 mušketýři.
 

8.den
Celý den v C1, hnusně - sněžení, jen ležení ve stanu, jakýkoliv pohyb - bolest hlavy, stěží si uvařit vodu, nechuť k jídlu, podlaha stanu na nerovném povrchu, v noci moc zima, ráno vše zamrzlé, na kopci pár jen pár borců. Počet zbylých – 3 mušketýři.
 

9.den
Sestup do BC, odpočinek, guide šel nahoru a zkusí najít cestu dál do C2 (do této chvíle nebyla stále cesta z C1+ dále), karty, bouřka (!), 30 cm nového sněhu (v C1 neměl být touto dobou sníh), na kopci pár jen pár borců. Počet zbylých – 3 mušketýři.
 

10.den

Rest day v BC, počasí - krásně, první sprcha, první střevní potíže. Čínští guidi začali chodit z BC nahoru a vynášejí kvanta výbavy pro čínské klienty. Počet zbylých – 3 mušketýři.
 

11.den
Cesta z BC na těžko na lyžích do C1, přespání v C1, stan postaven znovu (rovná podlaha), stav je OK bez výškovky. Počet zbylých – 3 mušketýři.


13.den
Cesta z C1 na těžko na lyžích do C1+ v 5500 m.n.n., fyzicky záhul, ale bez výškovky, cesta už na ledovci, vykopali jsme plošinu pro stany až na led, přespání, počasí – sněžení s větrem, zde už hodně Číňanů s nepálskými guidy, spousta stanů. Cesta konečně průchozí až do C2. Počet zbylých na kopci – 3 mušketýři.

 

14.den

Nepálci s Číňany vyšli ráno směr C2 v 6200 m.n.m., my taky na těžko nahoru na lyžích směr C2, celé po ledovci, už vytyčkováno, přišli jsme k serakům, procházeli jsme trhlinami, přes ledovcový most, bez lana, už jen dva – každý sám na sebe, začalo hodně foukat a sněžit, viditelnost nulová, po 7 hodinách jsem dorazil do C2, začal jsem kopat plošinu pro stan, nepálští šerpové mě pozvali na čaj, pak mi pomohli chvíli kopat plošinu pro stan, když dorazil Vláďa, dostavěli jsme stan, stav ok bez výškovky, jen hodně únava (každý pohyb zadýchání), bez jídla brzo spát, hodně zima v noci. Počet zbylých na kopci – 2 ovečky (bééé).


15.den
Ráno vyrazili Číňani (klienti) z C2 dolů, šerpové šli směr C3 (hledat cestu do C3 – zatím nebyla), přes noc nasněžilo 40 cm, nahoru nešlo jít (rozhodující moment – bylo jisté, že se už výše nedostaneme), bylo hnusně, hlava trošku bolela, zabalili jsme stan a začali jsme sjíždět dolů, cesta přes trhliny, trošku jsme zabloudili mezi trhlinami, potkávali jsme hodně Číňanů, co se šli aklimatizovat do C2, my jsme vzali věci z C1 a C1+ a sjeli dolů do BC, večer pokec s Frantíky a německým guidem Dominikem o Everestu a Mustagh Ata.


16.den
Odpočinek, počasí – stále sněžení, večírek (první alkohol po 14 dnech)


17.den
Ráno zabalení všech věcí, cesta z BC do vesnice a poté mikrobusem zpět do Kashgaru, ráno v BC opět nasněžíno.

18.den
Prohlídka města, hodně místních se s námi fotilo (zde jsou bílí fakt stále exoti), první holení břitvou v životě v místním holičství, poslaní pohledů do Čech (přišly až po půl roce!), nakupování.
 

19.den
Cesta z Kashgaru do Oshe (KG), čínské kontroly už ok (krátké, ne důkladné), z čínských hranic stopem kamionem až na kyrgyzstanskou kontrola (zajistili nám čínští vojáci), Míša musel pěšky.
 

20.den
Prohlídka Oshe, prováděl nás místní týpek, ochutnávka místního jídla, pití koňského mléka.

 
21.den
Odlet směr ČR.          

 

 

V závěru bych rád poděkoval všem členům party, že to se mnou vydrželi a zejména Míšovi, který celou akci organizoval a zajistil na poslední chvíli, mimo jiné, potřebná víza.

Berg heil!

Kuba „TúBíTú“ G.


 

Za posledních 30 dnů nikdo nevložil příspěvek do diskuze.

Abyste mohli vkládat příspěvky, tak se prosím zaregistrujte nebo přihlašte.

© 2013-2024, Lezecká stěna - Hradec Králové.

Realizace a SEO: CCN PLUS s.r.o.